Så skapar vi en trivsam inomhustemperatur på kontoret

Det är mycket som påverkar hur du trivs på din arbetsplats. Bra ventilation, effektivt ljus, rimliga ljudnivåer och inspirerande inredning är några exempel. Dessutom är det viktigt med en behaglig och trivsam inomhustemperatur. Men hur vi upplever inomhustemperaturen kan variera från person till person och från tillfälle till tillfälle. Här kan du läsa mer om hur vi skapar en trivsam inomhustemperatur och samtidigt värnar om miljön.

Du har precis virat om dig din tjocka kofta när kollegan frågar om det är okej att öppna fönstret. Hon är så varm säger hon. Människor är olika varma och kalla och det som känns behagligt ena stunden kan kännas alldeles för kallt i nästa. Och vad som känns kallt för dig kan kännas alldeles för varmt för närmsta grannen.

Så hur kommer det sig att vi upplever inomhustemperaturen så olika? Vår kroppstemperatur varierar under dagen och är exempelvis lägre på morgonen än på eftermiddagen och kvällen. Kroppstemperaturen varierar även från person till person och påverkas av exempelvis hormoner och fysisk aktivitet. Hur du väljer att arbeta kan också påverka hur du upplever temperaturen på din arbetsplats. Visste du till exempel att om du står upp kan du uppleva inomhustemperaturen som hela 3 grader högre än om du sitter ned?

Här följer några tips på hur vi tillsammans kan skapa de bästa förutsättningarna för en trivsam och klimatsäker inomhustemperatur!

1. Låt rummets storlek avgöra 
Att ett konferensrum som stått tomt över helgen känns svalt är kanske inte så konstigt. Fastigheten är ju byggd för att husera människor. På samma sätt fungerar övriga rum i kontorsmiljön. Om en ensam medarbetare sitter i ett rum avsett för 10 personer kommer rummet upplevas som kallt. Och om tio personer klämmer in sig i ett rum avsatt för en medarbetare kommer rummet bli jättevarmt. För bästa möjliga inomhusklimat är det därför viktigt att anpassa antalet medarbetare som vistas i rummet efter vad rummet är avsett för. Är du osäker på hur många medarbetare som just dina lokala är avsedda för? Kontakta oss så hjälper vi dig!

2. Möblera ytan på rätt sätt
Det är även viktigt att möblera kontorsytan på rätt sätt. Placerar du ditt skrivbord alldeles intill fönstret kan du få tampas med heta solstrålar på sommarhalvåret och kyliga kallras på vinterhalvåret. Placera istället skrivbordet en bit från yttervägg och fönster. Då slipper du drabbas av väderväxlingarna som sker utomhus. På samma sätt ska du undvika att ställa för mycket saker på fönsterbrädan eller framför radiatorer och ventilationsdon. Värmen och ventilationen måste kunna cirkulera fritt för att fungera på ett optimalt sätt.

3. Låt systemen få arbeta ifred 
Sist men inte minst gör vi bäst i att låta värme- och ventilationssystem arbeta ifred. Ibland kan det ta tid för systemet att reagera på den ständigt växlande utomhustemperaturen och därför är det viktigt att ha tålamod och låta systemet jobba i sitt eget tempo. Det behöver alltså  inte vara fel att elementen är kalla trots att det är kallt ute. Vill du ändå göra en justering ska den göras i små steg.

Vilken personlighetstyp är du?

Vi är alla olika och upplever vår omgivning på olika sätt. Här har vi listat några personlighetstyper som samsas om en och samma kontorsyta. Kanske är du lik någon av dem? Då finns det några knep som du kan ta till för att förbättra just din upplevelse av din kontorsmiljö!

Frusna Filip
På Filips skrivbord står alltid en rykande kopp kaffe. På stolen hänger en tjock tröja och under bordet kan man skymta ett par fårskinnstofflor. Filip lämnar ogärna sin arbetsplats och använder helst mail och telefon för att komma i kontakt med sina kollegor. Han reser sig upp när det är dags för lunch eller fika. Fredrik tycker att kylan brukar smyga sig på under dagen och hade gärna höjt inomhustemperaturen ett par grader.

Är du som Filip? Då är ett tips till dig att försöka röra på dig mer och byta arbetsposition under dagen. Bara genom att ställa dig upp vid ditt skrivbord kan du uppleva inomhustemperaturen som hela tre grader varmare än om du sitter ned. Om du dessutom har möjlighet att välja arbetsplats kan det vara smart att sätta dig i mitten av kontorslandskapet. Där är det ofta några grader varmare och det är långt till närmsta fönster eller dörrpost som kan skapa obehagliga vindpustar.

Aktiva Amir
Amir är en energisk prick som sällan sitter still. Amir rör sig ofta runt i kontorslandskapet och förflyttar sig mellan kontorsrum, sin arbetsplats och mindre telefonrum. Amir är ofta klädd i en tunn skjorta med upprullade ärmar och på skrivbordet står alltid ett glas med kallt vatten. Det brukar inte dröja många timmar innan finskorna åker av och Amir springer runt i strumplästen. Amir fryser nästan aldrig. Troligtvis för att han aldrig sitter still. Ibland är han så uppe i varv att han måste be sin kollega att öppna fönstret för att han inte ska svimma av värmeslag och skjortan har ofta en blöt fläck på ryggen.

Är du som Amir? Då paxar du med fördel en kontorsplats i utkanten av kontorslandskapet. Här är det ofta några grader svalare och så har du troligtvis nära till dörrposter där luften cirkulerar in. Dessutom kan du springa fram och tillbaka bäst du vill utan att störa kollegorna. Att röra på sig är bra och något du ska fortsätta med men kanske att du kan variera med att sitta still vid skrivbordet ibland? Framför allt när svetten rinner och pulsen skenar. En liten bordsfläkt kan göra susen och fortsätt att dricka mycket vatten. Se till att klä dig lätt och starta med t-shirten redan på morgonen.

Lillemor lagom
Lillemor har sällan reflekterat över inomhustemperaturen. Den är väl lagom tänker hon och rycker på axlarna. Hon acklimatiserar sig snabbt till sin omgivning och är varken för varm eller för kall. Lillemor sitter sällan på samma plats utan brukar byta arbetsplats under dagen. Omväxling förnöjer som hon brukar säga. Lillemors arbetsplats känner man därför igen på att den är minimalistisk och sparsmakad med en stor väska ståendes bredvid.

Är du som Lillemor? Grattis! Då har du det ganska enkelt. Du kan fortsätta göra som du gör, dvs försöka variera din arbetsplats och arbetsposition under dagen. Stå lite ibland, sitt ned ibland. Om du har möjlighet – byt rum ibland. Är du extra förutseende har du några olika plagg nedpackade i väskan. En kofta för kyligare dagar, en kortärmad blus för varmare. Du ser inga konstigheter med att byta kläder under dagen om så behövs.

Har du frågor kring inomhustemperaruten på din arbetsplats?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Kontakta oss