Så skapar vi en trivsam inomhustemperatur på kontoret

Det är mycket som påverkar hur du trivs på din arbetsplats. Bra ventilation, effektivt ljus, rimliga ljudnivåer och inspirerande inredning är några exempel. Dessutom är det viktigt med en behaglig och trivsam inomhustemperatur. Men hur vi upplever inomhustemperaturen kan variera från person till person och från tillfälle till tillfälle. Här kan du läsa mer om hur vi skapar en trivsam inomhustemperatur och samtidigt värnar om miljön.

Du har precis virat om dig din tjocka kofta när kollegan frågar om det är okej att öppna fönstret. Hon är så varm säger hon. Människor är olika varma och kalla och det som känns behagligt ena stunden kan kännas alldeles för kallt i nästa. Och vad som känns kallt för dig kan kännas alldeles för varmt för närmsta grannen.

Så hur kommer det sig att vi upplever inomhustemperaturen så olika? Vår kroppstemperatur varierar under dagen och är exempelvis lägre på morgonen än på eftermiddagen och kvällen. Kroppstemperaturen varierar även från person till person och påverkas av exempelvis hormoner och fysisk aktivitet. Hur du väljer att arbeta kan också påverka hur du upplever temperaturen på din arbetsplats. Visste du till exempel att om du står upp kan du uppleva inomhustemperaturen som hela 3 grader högre än om du sitter ned?

Här följer några tips på hur vi tillsammans kan skapa de bästa förutsättningarna för en trivsam och klimatsäker inomhustemperatur!

1. Låt rummets storlek avgöra 
Att ett konferensrum som stått tomt över helgen känns svalt är kanske inte så konstigt. Fastigheten är ju byggd för att husera människor. På samma sätt fungerar övriga rum i kontorsmiljön. Om en ensam medarbetare sitter i ett rum avsett för 10 personer kommer rummet upplevas som kallt. Och om tio personer klämmer in sig i ett rum avsatt för en medarbetare kommer rummet bli jättevarmt. För bästa möjliga inomhusklimat är det därför viktigt att anpassa antalet medarbetare som vistas i rummet efter vad rummet är avsett för. Är du osäker på hur många medarbetare som just dina lokala är avsedda för? Kontakta oss så hjälper vi dig!

2. Möblera ytan på rätt sätt
Det är även viktigt att möblera kontorsytan på rätt sätt. Placerar du ditt skrivbord alldeles intill fönstret kan du få tampas med heta solstrålar på sommarhalvåret och kyliga kallras på vinterhalvåret. Placera istället skrivbordet en bit från yttervägg och fönster. Då slipper du drabbas av väderväxlingarna som sker utomhus. På samma sätt ska du undvika att ställa för mycket saker på fönsterbrädan eller framför radiatorer och ventilationsdon. Värmen och ventilationen måste kunna cirkulera fritt för att fungera på ett optimalt sätt.

3. Låt systemen få arbeta ifred 
Sist men inte minst gör vi bäst i att låta värme- och ventilationssystem arbeta ifred. Ibland kan det ta tid för systemet att reagera på den ständigt växlande utomhustemperaturen och därför är det viktigt att ha tålamod och låta systemet jobba i sitt eget tempo. Det behöver alltså  inte vara fel att elementen är kalla trots att det är kallt ute. Vill du ändå göra en justering ska den göras i små steg.

 

Om du ändå upplever problem med inomhusklimatet på kontoret, gör en serviceanmälan så hjälper vi dig. 

Har du frågor kring inomhustemperaruten på din arbetsplats?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Kontakta oss