Nu kraftsamlar vi!

Så sparar vi el och plattar ut kurvan

""
""

Tillsammans får vi elen att räcka till

Det här med energi har blivit svårt och komplicerat. Elen är dyr och det finns till och med en risk att den helt enkelt inte räcker till allt och alla i vinter – i värsta fall kan elen behöva kopplas bort korta stunder. Därför behöver vi alla tänka till och göra vad vi kan för att spara på elen. Att var och en gör sitt är en förutsättning för att förbättra situationen. Genom att till exempel byta till LED-lampor, inte köra tvättmaskinen halvfull och använda timern på diskmaskinen kan vi tillsammans göra stor skillnad. Nu kraftsamlar vi helt enkelt!

Läs mer hos Energimyndigheten

Planera din elanvändning

Något av det viktigaste du kan göra är att försöka planera din elförbrukning till de timmar då den samlade elanvändningen i samhället är som lägst. Mitt på dagen, på natten och på helgen.

Varför? Förenklat beskrivet behöver elsystemet varje sekund förses med samma mängd el som förbrukas. Under årets kallaste period används mycket el och risken är stor att det då inte finns tillräckligt med el att stoppa in i systemet under de timmar då många förbrukar el samtidigt.

På den här sidan har vi samlat tips på hur du kan spara el och bidra till att ”platta ut kurvan”. Här hittar du även fler sätt att spara på jordens resurser och vara snäll mot klimatet. Nu kraftsamlar vi!

""

Badrummet

Stäng av din elektriska handdukstork. Handduken torkar bra ändå om den hänger luftigt.

Sänk golvvärmen. Du som har golvvärme, testa om det blir tillräckligt varmt med lite lägre temperatur. Lägg gärna in en skön badrumsmatta för fötterna att landa på.

Och var rädd om jordens resurser 

Duscha medvetet. Ta så kort dusch som möjligt och stäng av vattnet när du tvålar in och schamponerar dig.

Duscha istället för att bada. Ett badkar rymmer ungefär 150 liter vatten. Därför är det smart att inte bada för ofta och passa på att njuta ordentligt när du väl unnar dig ett bad.

Visste du att en dusch kräver i genomsnitt 12 liter vatten per minut, det blir 60 liter på fem minuter.

""

Tvättstugan

Vädra istället för att tvätta. Vi tvättar ibland i onödan, ofta räcker det med att vädra kläderna för att de ska kännas fräscha igen. Enstaka ytliga fläckar går ofta att torka bort med trasa. Det sparar inte bara energi utan är även bra för plagget och minskar tvättberget.

Tvätta i full tvättmaskin. Då minskar du antalet tvättar du behöver köra.

Sänk temperaturen. Om dina kläder inte är väldigt smutsiga kan du sänka temperaturen med 10 grader mot den rekommenderade. Det vill säga 30 grader istället för 40 graders tvätt o.s.v.

Välj eko-program. Tvätten blir lika ren och energianvändningen är betydligt mindre.

Använd klädstrecket. Häng kläderna på tork i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren är en stor energislukare som använder fyra gånger mer energi än tvättmaskinen.
Tips! Har du tvättmaskin i lägenheten, tidsinställ gärna starten så att maskinen går mitt på dagen.

""

Köket

Välj diskmaskinen. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. Diska när maskinen är full. Måste du starta maskinen utan att den är full, aktivera gärna funktionen ”halvfull maskin” om du har den. Välj eko-program om det finns ett och undvik snabbprogram.
Tips! Tidsinställ gärna starten så att maskinen går på natten eller mitt på dagen.

Handdiska inte under rinnande vatten. Fyll istället hon och skölj ren disk med kallvatten.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Med +4 °C i kylen och -18 °C i frysen klarar sig maten bra och energianvändningen hålls nere.

Frosta ur frysen om den är isig. En isfri frys ger bättre matförvaring och minskad energianvändning.

Tips! Het mat ska svalna något innan den ställs in i kylen. Du kan t.ex. ställa den i vattenbad eller ställa den utomhus en stund. Fryst mat kan gärna tinas i kylen. Då får kylskåpet extra hjälp att hålla nere temperaturen.

""

Lampor och apparater

Byt till LED-lampor. De förbrukar fyra till fem gånger mindre energi än halogenlampor och håller mycket längre.

Släck lamporna i rum du inte är i. Även om LED-lampor drar lite så förbrukar de också el.

Dra ur laddare och stäng av apparater. Apparater i viloläge och laddare som sitter kvar i uttag förbrukar energi helt i onödan.
Tips! Sätt kontakter till exempelvis tv, dator, mobilladdare och spelkonsoler i en grendosa med av/på-knapp så går apparaterna lätt att helt stänga av. Aktivera energisparfunktioner för datorns bildskärm för att minska förbrukningen även när den används.

""

Inomhusklimat

Ett behagligt inomhusklimat är viktigt för att du som hyresgäst ska trivas och må bra i din bostad. I våra fastigheter håller vi en inomhustemperatur på omkring 20 °C, vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi värmer upp våra fastigheter med fjärrvärme och det finns några saker du bör tänka på för att bidra till en effektiv uppvärmning av din lägenhet.

Vädra smart. Öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

Undvik att blockera elementen. Undvik att ställa möbler, elementskydd, eller annat framför dem. Ställ inte heller för mycket saker på fönsterbrädan.

Ventiler och ventilationsdon ska vara öppna. Luften måste kunna passera för att skapa ett bra inomhusklimat.

Kontrollera elementen ibland. Är elementet kallt upptill men varmt nedtill kan det vara luft i systemet. Gör en serviceanmälan så hjälper vi dig med luftningen.

Dra gärna upp persiennerna på dagen. Låt solen, de få timmar den är uppe, värma upp rummet.

…och ner på natten. Dra för gardinerna eller persiennerna på natten för att minska värmeutstrålningen.

Har du valt grön el?

Vi har bestämt oss, nu byter vi till grön el! Vill du vara med och göra skillnad?

Läs mer om Grönt elavtal