Temperaturen i din bostad

Ett behagligt inomhusklimat är viktigt för att du ska trivas i din lägenhet. Hur vi upplever temperatur är individuellt – det någon tycker känns varmt och skönt, är för svalt för någon annan. Tillsammans kan vi uppnå en trivsam inomhusmiljö och samtidigt spara på energin och värna om miljön.

Vad är rätt temperatur?

I våra fastigheter håller vi en inomhustemperatur på i genomsnitt cirka 20 °C, en skön och behaglig nivå för de flesta. Det är också den minimitemperatur som Folkhälsomyndigheten rekommenderar för bostäder. Om du vill kontrollera temperaturen i din lägenhet ska du mäta den en meter från en yttervägg och en meter ovan golvet.

Varför väljer vi inte en högre temperatur? Därför att varje grad som vi höjer temperaturen innebär att vi använder mer energi och belastar det redan hårt ansträngda elnätet. Det medför också en negativ klimatpåverkan. Vi tycker det är viktigt att minska vår energianvändning och våra koldioxidutsläpp och hoppas såklart att du vill hjälpa oss i det arbetet.

Hur fungerar värmesystemet?

Din lägenhet har ett automatiserat värmesystem som anpassas efter temperaturen utomhus. Har dina element termostatventiler känner de av inomhustemperaturen och stänger av värmen tillfälligt när lägenheten är uppvärmd till rätt nivå. Det här innebär att elementen tillfälligt kan vara kalla även när det är kallt är ute. Inget är fel, men särskilt under vår och höst när utetemperaturen varierar mycket över dygnet kan det ta lite tid för värmesystemet att hänga med.

Vad kan du göra själv?

Det finns flera saker du kan göra själv för att bidra till ett bra inomhusklimat.

  • Ställ inte möbler, elementskydd eller annat framför elementen.
  • Ha inte för många saker på fönsterbrädan.
  • Vädra gärna, men gör det på rätt sätt. Det är bättre att öppna dörrar och fönster oftare och kortare stunder, än att låta dem stå på glänt under en längre tid.
  • Ventiler och ventilationsdon ska vara öppna. Luften måste kunna passera för att skapa ett bra inomhusklimat.
  • Kontrollera elementen ibland. Är elementet kallt upptill men varmt nedtill kan det vara luft i systemet. Gör en serviceanmälan, så hjälper vi dig med luftningen.
  • Fäll persienner eller dra för gardiner på natten när det är kallt – de hjälper till att isolera mot kylan från fönstren.

Ventilation

Du kan kontrollera att ventilationen fungerar genom att sätta en bit papper framför ventilerna. Sugs pappret fast är ventilen okej. Tänk på att aldrig stänga ventilerna helt och att rengöra alla luftventiler minst två gånger om året.

Fungerar köksfläkten dåligt kan det bero på att det bildats ett för stort undertryck som ventilen inte är anpassad för att klara av. Ett tips kan vara att då öppna ett fönster på glänt för att minska undertrycket och på sätt hjälpa köksfläkten på traven.

Läs mer om temperaturen i din bostad.